SÖDERMANLAND - 3 dagar
 

AVRESA: 7 AUGUSTI

PRIS: 4.395:- inkl. bussresa, logi med 2 frukostar, 3 luncher, 2 middagar, lokalguide fm dag 2, guide i Strängnäs domkyrka, kaffe/te med tårta på Taxinge Slottscafé, entré med intoduktionsfilm på Munktellmuseet.


AVRESETIDER:
Skara Busstation kl. 07.30, Götene Busstation kl. 08.00, Mariestad kl. 08.20.



Ericsbergs slott


1:a dagen. En intressant dag väntar oss! Efter en stund i bussen, med paus för kaffe, så har vi nått dagens första mål Vingåker - ett mysigt mindre samhälle med ett av Sörmlands finaste slott, Säfstaholm. Här finns också Sveriges största outlet för märkeskläder.

Kläder och konfektion är en viktig del av Vingåkers historia. Vi stannar till vid GUS textil som har något för alla med underkläder och strumpor av alla dess slag.

Vidare via Katrineholm för lunch i trakten innan vi stannar till vid vackra Ericsbergs slott, ett av Sveriges bäst bevarade barockslott. Vi ser på slottet utifrån och besöker barockparken med en vacker labyrint. Nu ska vi ta oss vidare på vackra vägar till vårt hotell i Nyköping. Middag efter ankomst.

Hotell: Clarion Collection Kompaniet

2:a dagen. Efter frukost så ska vi idag ha med oss en guide som visar oss Nyköping både till fots en kortare promenad och även från bussen. Vi ser även på Oxelösund och Stendörrens fantastiska naturreservat. Mellan Nyköping och Trosa, hittar vi Stendörrens Naturreservat, en unik plats där vi kan njuta av den sörmländska skärgårdskusten. Mitt på dagen intar vi lunch och sedan åker vi mot Malmköping.

Hotell: Malmköping


3:e dagen.
Vi startar dagen med frukost och då är vi laddade för småstadsidyllen vid Mälaren – Strängnäs. På Kyrkberget ligger domkyrkan från 1200-talet tillsammans med flera vackra biskopsgårdar. Längs små pittoreska kullerstensgator ligger röda stugor från både 1600-, 1700- och 1800-talet.


På Kvarnberget står den vackra och fortfarande fullt fungerande väderkvarnen från 1855. Vi har en guide som möter upp i Strängnäs och visar domkyrkan med omgivning. Sedan åker vi vidare till Taxinge där vi ska inta vårt förmiddagsfika på Slottscaféet och uppleva norra Europas största kakbord. Vi får med omsorg välja ut den godaste tårtbiten. Vi avnjuter sedan vårt kaffe med tilltugg i biblioteket, eller om vädret tillåter, i slottsparken som ligger på en udde i Mälaren. Nu vidare till Eskilstuna och Munktellmuseet där det finns mer än 190 år av svensk industrihistoria. Här kan vi bland annat se en kopia av Förstlingen, Sveriges första ånglok, och den första svenska traktorn och hjullastaren. Avslutningslunch innan vi åter vänder hemåt efter härliga dagar i Södermanland.